mandag den 11. oktober 2010

Primadonna er blevet øjenlyst

Det startede så fint, og hun sagde der ikke var noget som helst at se. Trods hun var merle, så havde hun meget fine øjne at kigge på, og nemme at overskue.
Men, så fandt hun en ting......
Hun har et lille bitte hår ved øjenlåget, men hun sagde det bestemt ikke var noget hun var generet af, og hun heller ikke kunne se nogen grund til at fjerne det. Jeg spurgte ind til betydningen af denne anmærkning, hvis det ikke har noget at sige, og hun sagde at de skriver alt ned i håb om at kunne fastlægge arvegange på de forskellige typer "sygdomme". Ligeledes kunne det være Prima taber håret, og det ikke kommer igen. Vi fik fortalt at det var en nem operation hvis vi skulle beslutte os at få det fjernet, (hvilket hun frarådede os). Så hun gav mig grønt lys, sagde dog at det ville være en god idé at finde en som ikke har det..
Men vigtigst af alt, hun er øjenlyst fri for CEA og PRA.

Jeg har fundet lidt om det her:
Distichiasis/Ektopiske cilier

  • På øjenlågene er der hårvækst, men ikke i selve kanten af øjenlåget. Midt i kanten af øjenlågene er der en række små punktformede åbninger til de meibomske kirtler. I de meibomske kirtler kan der være udviklet hårsække, hvor fra der senere vokser hår ud gennem kirtelåbningerne, dette benævnes Distichiasis.
  • I nogle tilfælde vokser hårene ud indvendigt på øjenlåget og benævnes da Ektopiske cilier.
  • Uønskede hår og hårsække kan fjernes ved operation.
  • Operationen indebærer minimal risiko for arvævsdannelse, og der anvendes ingen syning i øjenlågene.
  • Frysning af hårsækkene bag på øjenlågene anvendes også i en del tilfælde.
  • Arvelighed og arvegang er ikke klarlagt hos nogle racer, selvom den hyppige forekomst hos visse racer tyder på, at sygdommen kan være arvelig, så som Amerikansk Cocker Spaniel og Samojedhund.
  • Hunde med Distichiasis eller Ektopiske cilier bør kun parres med dyr, der ikke er afficerede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar